vintage bruid

De geschiedenis van de witte trouwjurk

Tegenwoordig kun je precies zo trouwen als jij wilt: In het wit of een kleur, in kant of zijde, in uitbundige prinsessenstijl of een jurkje tot op de knie. Maar, dat was vroeger wel anders. We duiken in de geschiedenis van de ‘witte droom’. Van de bruiloft van Koningin Victoria tot de nieuwe royalty, de hedendaagse film- en muzieksterren.

Miljoenen vrouwen kijken uit naar de dag dat zij hun trouwjurk mogen gaan uitzoeken, vaak al ver voordat ze de juiste partner hebben gevonden. In 90% van de gevallen is die jurk wit, de kleur van de onschuld. Dit verhaal gaat over onze fascinatie met de witte trouwjurk.

De traditie van trouwen in het wit is immers diepgeworteld in onze cultuur.

Toch is het niet altijd vanzelfsprekend geweest om in het wit te trouwen. Vroeger was blauw het symbool van reinheid en zuiverheid. En ook rood en geel zag je veel in de bruidsmode. In minder welgestelde families trouwden meisjes zelfs in het zwart, grijs en bruin. Na de bruiloft moest je hem namelijk gewoon door kunnen dragen. In 1840 kwam daar verandering in. Toen trouwde de Engelse Koningin Victoria met Prins Albert van Saxe-Coburg in een prachtige, roomwitte jurk. De foto’s werden gepubliceerd in kranten over de hele wereld en hiermee was een nieuwe trend geboren. Niet iedereen kon Victoria’s voorbeeld volgen, maar dames uit de hogere sociale klassen pikten de trend gretig op. Aan het einde van de 19e eeuw droegen de meeste vrouwen, zeker die uit de gegoede milieus, een witte jurk op hun bruiloft. De symboliek van de maagdelijkheid had er nog weinig mee van doen, met een witte jurk liet je vooral zien dat je rijk genoeg was om een jurk te kopen die maar één maal gedragen kon worden.

In de jaren tijdens en na de depressie die volgde op de Eerste Wereldoorlog en in de periode voor de Tweede Wereldoorlog trouwden vrouwen vaak in een simpele jurk. Na de Tweede Werelddoorlog brak een periode aan, waarin de vrouw weer vrouw mocht zijn, met Christian Dior als voorloper. Het benadrukken van het vrouwelijk silhouet nam in populariteit toe. Door de invloed van de media en modebladen waarin Hollywoodsterren pronkten in prachtige witte creaties, werd de witte trouwjurk aan het einde van de 19e eeuw voor iedereen een gevestigd fenomeen.

Met name de koningshuizen zijn toonaangevend geweest in het in stand houden van ‘de witte droom’. Niemand zal ooit vergeten hoe Grace Kelly in 1956 met Prins Rainier III van Monaco trouwde: haar hooggesloten kanten top, met een prachtige rok van witte zijde haalde alle voorpagina’s. Daarna volgde een periode van mini-jurkjes in Courège-achtige stijl en wijde hippie-gewaden, tót men in 1981 prinses Diana als een ware sprookjesprinses in het huwelijk zag treden. Met haar ivoorkleurige japon van taftzijde en antiek kant, een sleep van maar liefs 7,6 meter en enorme pofmouwen zette ze een nieuwe trend.

En dit jaar stond een nieuw stijlicoon op. Maar liefst twee miljard zaten aan de buis gekluisterd toen Kate Middleton haar ja-woord gaf aan Prins William. In een adembenemende jurk van Alexander McQueen. En ook deze jurk was wit.

Married in white, you have chosen right. Married in green, ashamed to be seen. Married in red, you will wish yourself dead. Married in blue, you will always be true. Married in yellow, ashamed of your fellow. Married in black, you will wish yourself back. Married in pink, your spirits will sink..

Natuurlijk lachen we vandaag de dag om dergelijke rijmpjes. We trouwen in alle mogelijke kleuren en stijlen, en elk seizoen brengt de bruidsmode ons nieuwe verrassingen. De witte jurk is voorlopig echter niet weg te denken uit onze westerse trouwcultuur en blijft voor veel meisjes toch nog altijd dé ultieme droom.